Copywatte?

Het coronavirus heeft de wereld in haar macht. Ik als reislustige, schrijvende avonturier zonder vaste woonplaats, pas de #blijfinuwkot niet in het Canadese Yukon toe maar in de Belgische logeerkamer van het ouderlijk huis. De opgelegde rusttijd wordt productief benut door wat meer op copywriting in te zetten. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Copywriting, wat is dat? Iedereen die het woord kent, heeft zich die vraag vast al eens gesteld. Ofwel omdat je het wel zo’n beetje weet en denkt “hoe leg je dat kort uit”, ofwel omdat je een copywriter kent maar eigenlijk geen idee hebt wat die net doet.

In het eerste geval wil je natuurlijk vermijden dat je als een persona van Hans Teeuwen “Copywriting, da’s een gevoel, dat kan je niet uitleggen” begint te stamelen. In dat tweede geval voel je je misschien net een pinguïn uit Dreamworksfilms die maar braafjes lacht en zwaait.

Specialist zoekt publiek

Ik schets het gewoonlijk als volgt.

Een specialist kan honderduit praten met mede-specialisten die zijn of haar vakspecifieke termen verstaan. Zodra deze specialist echter een breder publiek wil aanspreken, heeft hij of zij iemand nodig die het jargon omzet in verstaanbare taal. Die iemand, da’s een copywriter.

“Ah dus copywriting, da’s voor specialisten?”

Jep! En toch voor iedereen!

Onze andere specialisatie, het nomadenleven, staat noodgedwongen even op pauze.

Iedereen specialist

Iedereen is een specialist over een bepaald onderwerp. Jouw passie is waar jij honderduit over kan vertellen en vol enthousiasme over discussieert, met medespecialisten binnen diezelfde passie, weliswaar.

  • Een rotsklimmer die een bloedstollend verhaal vertelt over die tijd dat de gladde sloper een voorklimmersval veroorzaakte en het achteraf gezien beter was om een 0.5 C4 Cam te steken in de vingerbarst.
  • Een websitebouwer die nieuwe technieken over SEO en CMS’s leert om rankings te verbeteren.
  • Een ornitholoog-ringer die ontdekt dat iemand een Larus melanocephalus in het onderzoek had genoteerd alsof het een L. ridibindus was.
  • De huisvader of -moeder die twijfelt of hij / zij de groenten julienne of brunoise snijdt voor de soep.

Ben je totaal niet van die markt thuis, dan begrijp je vast hoe Homer zich soms voelt.

Stel nu dat die specialisten toch een breder publiek willen aanschrijven en zij hun passie willen bespreken met meer dan enkel gelijkgezinden.

  • Een klimschool wil sportief geïnteresseerden warm maken voor een klimcursus op echte rots.
  • Een websitebouwer wil lokale ondernemingen overtuigen dat een goede website een betere zichtbaarheid kan garanderen.
  • Een ornitholoog wil zijn of haar bevindingen aan de sponsor van het onderzoek voorleggen.
  • De kok-des-huizes wil met simpele recepten culinaire rampen omvormen tot beginnende hobbykoks.

Dan is het aan de copywriter om te achterhalen wat de specialist vertellen wil en om het vakjargon te onderzoeken en begrijpen. Het is de copywriter die gerichte vragen stelt en dingen aanpast, bundelt, structureert en formuleert. De copywriter die ervoor zorgt dat het een hapklare brok informatie wordt voor het gewenste publiek. Zo krijgt enkel de copywriter het aapje met de cymbalen over de vloer. De copywriter die orde in de chaos schept.

Kort en bondig

Natuurlijk is het, zoals bij elk beroep, moeilijk om het brede takenpakket kort samen te vatten. Maar met bovenstaande uitleg in het achterhoofd, doe ik toch een poging:

Copywriting, da’s correcte, wervende en klare taal spreken zodat de aandacht van jouw publiek volledig naar de boodschap gaat. 

Schakel mij in

absolutvision-82TpEld0_e4-unsplash (1)

Zin om jouw boodschap in klare taal te gieten maar weet je er niet aan begonnen? Contacteer me dan vrijblijvend op roel@nomadenschrift.com!

Mijn achtergrondverhaal vind je hier.

 

 

Een gedachte over “Copywatte?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s